Kémhatások a konyhában


Először is a kémhatás megmutatja, hogy a teánk savas vagy lúgos, esetleg semleges. Valószínüleg mindannyiónk teája savas kémhatású lesz,de hogy is győződhetünk erről meg ha nem áll rendelkezésünkre egy komplett labor, vagy legalábbis egy univerzális indikátor papír.
Bár természetesen nekem van ez utóbbi itthon :), most írok egy másik megoldásról.

1 kérdés: Mivel tudunk kémhatás kimutatni, ami a konyhában is mewgtalálható?
A teljesség igénye nélkül: lilahagyma, lilakáposzta, répa, piros almahéj.

2. kérdés: Miért?
Mert ezen növényekben található festékanyagok kémhatástól függően változtatják a színüket.

3. kérdés: Mivel mérjük?
PH-val. Mely értéke 1-től savas, 7-nél semleges, a felett pedig lúgos kémhatásra utal.
Itt található a növényi indikátorok PH érzékenységére egy jó táblázat.

4. kérdés: Hogyan csináljunk indikátort?
Kezdjünk el párolni a lilakáposztát, majd ha kész öntsük rá a szokásos egy kanál ecetet, mely nem más mit ecetsav, s láthatjuk, hogy ahol a káposzta és annak leve érinkezik az ecettel már piros is. A kísérlet elvégezhető más savval is, de akkor nem ajánlom az utána következő fogyasztást :)

5. kérdés: Mire fel ez a bejegyzés?Nem volt kedvem tanulni :)

Még kérdés?