Reggel, délben, este szőlő - VKF! XXVIII.

Szőlő a nap bármely szakában fogyasztható, mint minden gyümölcs, bár szerény személyemnél az alma nem tartozik ebbe a kategóriába. Reggel még nem esik jól, ha este eszem már hajnalban éhes leszek... Visszatérve a szőlőre ez az a gyümölcs, ami szőlőskertünknek hála minden évben megfelelő mennyiségben szolgálja ki igényeinket bor, lekvár vagy bármi más képében.
A szüret még odébb, szokás szerint az első dérre várunk, de íme addig is 3 felhasználása.

Reggel: Szőlő kenyérrelNagyanyám szokása a kenyérrel és szőlővel való cikkázás a házban. A nyoma mindig kivehető az elhagyott morzsákból. Jó lenne ilyenkor egy porszívó, ami automatikusan követi :)
Receptet ehhez nem fűznék, a kép mindent elárul :)

Délben: Vad pulykacomb szőlőmártássalA szőlőmártás:
A 3 nagy fürt szőlőt leturmixolunk, leszűrjük és lábosba rakjuk. Ha felfőtt mehet bele 2 dl tejszín és 2 ek. cukor. Összefőzzük, ami kb. 3 perc és teszünk bele még egy fürt szőlőt, így még 1 percig főzzük. Hidegen lapátoljuk az étel mellé.
A szőlő fajtájára csak úgy térnék ki, hogy az egyik kék közepes szemméretű volt, a fehér pedig kicsi, az a fajta mi ha beérik és le akarjuk szedni és még óvatlanok is vagyunk a földre vagy a markunka hullik :)

A hús:
A tepsibe öntünk egy ki olajat. A húst megsózzuk, beszórjuk provance-i fűszerkeverékkel, majd mehet mellé a paradicsom, a gomba és a répa. Majd 2 dl vörösbor és 1 dl víz keveréke és indulhat is a sütőbe 200 fokon kb. 1 órára.Este: Szőlős palacsinta
Ebben az esetben érdemes nagy szemű szőlőt választani, amiből könnyű eltávolítani a magot. Ha ezzel kész vagyunk, a már kész palacsinta tésztához adunk még 1 púpos ek. cukrot és belekeverjük a szőlőszemeket.A túrókrémet is hasonlóan készítjük, ekkor nem kell plusz cukor sem, csak a szőlőt kell belekeverni.
Egy pohár tokaji isteni kísérője :)