Kedvenc szavaim #2

Rendszerhasználati díjak:
azon hálózatok használatáért fizetett díjak, melyeken a megvásárolt villamos energia a csatlakozási pontig eljut, ez az átviteli és az elosztóhálózatokon keresztül történik.

Felbontásban:
nohát, szerintem ez már nem izgat senkit, de:
1. Átviteli-rendszerirányítási díj: az átviteli hálózat használatáért fizetendő díj, alapja az energiaforgalom
2. Rendszerszintű szolgáltatások díja: az üzembiztonság fenntartására, illetve szabályozók/szabályozások árára nyújt fedezetet. Az energiaforgalom után kell fizetni.
3. Elosztási díjak:
a. Elosztói alapdíj: csatlakozási pontok alapján, a mérés feszültségszintjének megfelelően kell megfizetni.
b. Elosztói teljesítménydíj: adott fogyasztási helyen az egyes csatlakozási pontokon szerződött teljesítmények után kell fizetni
c. Elosztói forgalmi díj: a felhasználók feszültségszintenként összegzett energiaforgalma után kell fizetni
d. Elosztói meddő energia díj lehet kapacitív és induktív meddő energiadíj. Induktív meddő energiadíjat abban az esetben kell elszámolni, amennyiben az elszámolt induktív energia mennyisége meghaladja az elszámolt hatásos fogyasztás mennyiségének NAF esetén 40%, KÖF esetén 30%, KIF esetén 25%-át. Ebben az esetben a 40-30-25 % feletti rész után kell az induktív meddő energia díjat a felhasználónak megfizetni.
e. Elosztói veszteség díj: a felhasználók feszültségszintenként összegzett energiaforgalma után kell fizetni
f. Elosztói menetrend kiegyensúlyozási díj: profilos elszámolású felhasználók fizetik, a feszültségszintenként összegzett energiaforgalom után.

Forrás:
https://www.edfenergia.hu
http://www.elmu.hu
http://www.eon-energiaszolgaltato.com