Sólet

Nem mondanám hagyományos sóletnek, nincs benne sokféle hús, se gersli, és nem is főztem fél nap, de nekünk nagyon ízlett :-)


Elkészítés:
25 dkg babot beáztatunk főzés előtt 12 órával.
1 nagy fej hagymát megpucolunk és megdinszteljük, rárakjuk a babot, aztán 3 fej zúzott fokhagymát, 1 kávéskanál pirospaprikát és egy kisebb paradicsomot apróra vágva.
Felöntjük annyi vízzel, ami teljesen ellepi és elkezdjük főzni... fő... fő.. fő... majd mikor a bab már majdnem készen van, belerakunk 14-20 dkg füstölt hús kockára vágva (ha nagyon sós a hús érdemes főzés előtt áztatni, mint a babot).
Továbbra is fő, fő, fő és kész, eltelt idő ~ 2 óra. A vége felé rakhatunk bele tojást.
Tálaláskor tehetünk a tetejére ízlés szerinti mennyiségben felkockázott lilahagymát.

A folyamatot meghosszabbíthatja ha valaki plusz sót rak bele és utána emiatt új adag babot kell főzni, hogy az felszívhassa a felesleget :-) Igen, velem történt :-)