Beignet fánk

Esténként mostanában TV Paprikát szoktunk nézni, tök jó ihletgyűjtés céljából :-) Egyetlen dolog zavaró mikor nem mondják a műsorban, hogy miből mennyit raknak bele, így ennek a receptjét Lila Füge oldalán találtam.
A lényeg, hogy nagyon lágy tésztát készítsünk! Nem lesz könnyű dolgozni vele, de megéri.

Hozzávalók:
  • 2 dl langyos tej
  • 2,5 g élesztő
  • 3 evőkanál cukor
  • 30 dkg kefir ( vagy tejföl)
  • 1 egész tojás
  • csipet só
  • 45 dkg liszt
  • fél teáskanál szódabikarbóna

A langyos tejben a cukorral hagyjuk pár percig az élesztőt, hogy felfusson.
Az egészet beleöntjük egy nagy tálba, amiben már ott van a többi alapanyag, összedolgozzuk pár perc alatt.
Lefedjük és várunk míg kétszeresére kel.
Kiöntjük az előtte nagyon jó belisztezett felületre, a tetejét is jól belisztezzük és 1- 1,5 cm vastagra nyújtjuk.
Kiszaggatjuk, vagy kockára vágjuk, újra hagyjuk kelni 15-20 percet, majd forró olajban kisütjük.


A tészta még harmadik nap is olyan puha volt mint első nap.

Mivel szép nagyra nőtt és kellően üreges volt, minden bizonnyal jól meglehet tölteni, de mi most csak beletunkoltuk és lekvárba és úgy ettük.