Káposztasaláta

Ez egy igen pepecs saláta, bár belegondolva saját magam finnyássága miatt, mert nem vagyok hajlandó bolti majonézt keverni bele, így magam gyártom le a salátának ezen részét minden alkalommal, itt hívom fel figyelmét mindenkinek, hogy a házi majonéz elkészítéséhez mixer kell, vagy leszakad a karunk :-)
A zöldségek aprítása sem egy álom, de tökéletes kikapcsolódás ha egy fárasztó munkanap után agyhalottként érünk haza :-)

A salátához mindenek előtt kell 50 dkg aprított káposzta, 15 dkg reszelt répa és 5 dkg apróra vágott hagyma.

Majd jön az öntét egyik felének elkészítése: 3 evőkanál cukorhoz adunk 2 evőkanál tárkonyecetet és 2 evőkanál olajat, kevergetjük, majd félrerakjuk.

Jöhet a majonéz legyártása: amihez egy tojássárgájához adunk 1 teáskanál mustárt, 1 teáskanál tárkonyecetet, sót, borsot és elkezdjük keverni. Nagyon óvatosan először szinte cseppenként majd vékony sugárban adagolunk hozzá 1,5 dl olajat, közben folyamatosan keverjük. Mindenki ráérez 1-2 perc után, hogy mennyire gyorsan lehet adagolni az olajat, látszani fog :-)  
Végül megy bele 1 evőkanál citromlé.

A következő lépés során a majonézes részhez keverjük a cukros részt, ezt szintén jól megkeverjük, végül a felaprított zöldségekre öntjük:


Összekeverjük és 2-3 órára hűtőbe rakjuk:


Lehet szendvicsbe lapátolni, vagy sült húshoz enni.