Pizza és lepény...

avagy, hogyan lett a pizzából lepény :-)

Vasárnap este szeretünk pizzát vacsizni, de bár Budapest nagy és sok pizzéria szállít ki ide hozzánk sajnos egyik sem ehető :-(
Nálunk az etalon a Budán található Fogas Pizzéria, tökéletes tészta és szósz, feltétnek is normális alapanyagokat használnak.

A pizza tésztáját évek óta megszokott recept alapján csinálom: 2 pizzalaphoz: 40 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 4 evőkanál olívaolaj, 2 dl meleg víz kell. Összedolgozzuk, majd kétszeresére kelesztem.

Ha megkelt a tészta kettéválasztom és tetszőleges vastagságra kinyújtom.
Ekkor rárakom a szószt, majd 10 percig sütöm 200 fokon, kiveszem felpakolom a feltéteket és újabb 10 perc sütés.

A szószról...
Én a paradicsomot fokhagymával, bazsalikommal, oregánóval, mézzel, sóval és borssal szoktam összefőzni és ezt kenem a tésztára.
A férjem ma ebből kivett egy kanállal és paradicsompüréhez keverte: jobb íze volt, így legközelebb én is ezt használom majd.

A férjem ma főzőcskéző kedvében volt, elhatározta, hogy ő nyújtja a tésztát és ő dönt a sütési időről... így lett neki lepénye :-)
De a megfigyeléseket rögzítem:
1. nem jó eltérni a már működő 2x10 perces sütési időtől, mert nem sül meg a tészta, vagy megég a feltét, vagy mindkettő
2. ha a kész pizzát serpenyőben tovább sütjük lepénnyé változik :-)