Almás pite

Ízlésem szerint, ami az összes pite esetében igaz az, hogy akkor jó ha két vékony tészta között van egy vastag töltelék réteg :-)


A tészta:
  • 50 dkg liszt,
  • 1 csomag sütőpor,
  • 25 dkg margarin,
  • 2 evőkanál cukor,
  • 1 csipet ós,
  • 2 tojás.
A hozzávalókat összegyúrjuk. Két részre osztjuk a tésztát, vékonyra nyújtjuk, az egyiket a kivajazott belisztezett formába terítjük, a felesleges részt a széléről leszedjük. Egy marék darált diót terítünk szét a tésztán, majd mehet bele a töltelék...

A töltelék:
  • 2 kg alma, amit megpucolunk és lereszelünk,
  • 1 citrom leve,
  • 10 dkg vaj,
  • 6 evőkanál cukor,
  • 1 kávéskanál fahéj.
Megolvasztunk 10 dkg vajat egy lábosban aztán megy bele a lereszelt alma és az összes hozzávaló. Közepes fokozaton addig pároljuk így a folyadék nagyobb része el nem párolog.


A tölteléket a tészta pereméig halmozzuk, hogy jó vastag legyen a réteg :-D Végül a másik kinyújtott lapot a töltelékre rakjuk. Körbevágjuk, de ne húzzuk meg a tésztát, mert mint fenti képen látható visszaugrik majd :-)

Alsó sütéssel 30 percig sütöttem, majd légkeveréssel még 10 percet.