Mákos pite

A mákos pite, amihez már csak a meggy hiányzik, de az megosztó a mi családunkban, így nem került bele.

A tészta: sima linzertészta: 25 dkg liszt, 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 tojássárgája és egy csipet só keveréke. Összegyúrjuk, gyors mozdulatokkal, majd 30 percig pihen a hűtőben.

A töltelék: 10 dkg porcukor elkeverve 2 tojásfehérje kemény habjában, végül adunk hozzá 20 dkg darált mákot egy citrom reszelt héját.

A tésztát két részre osztjuk, vékonyan kinyújtjuk az első adagot, az előre kivajazott és lisztezett formába rakjuk. Utána jön bele a töltelék, végül a tetejére a másik vékonyan kinyújtott tésztalap.
Megszurkáljuk a tetejét, hogy a gőznek legyen távozási hely, majd 200 fokon 35 perc alatt készre sütjük.

Nem sütöttem előre az alsó tésztaréteget, mert nagyon vékonyra sikerült nyújtani, valamint a töltelék nem volt nagyon nedves, így tudtam, hogy nem áztatja majd el az alsó lapot.